SKIP TO CONTENT
Peugeot E Legend Concept

PEUGEOT e-LEGEND Concept: samodejno vozilo znamke PEUGEOT

MANIFEST O SAMODEJNI VOŽNJI

Ker avtonomija ne gre z roko v roki z monotonijo, ker energetski prehod na bo izbrisal 120 let avtomobilske zgodovine, nam PEUGEOT razkriva e-LEGEND CONCEPT.

#UnboringTheFuture

 

 

PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT ni zgolj manifest o tehnologiji. To je vizija znamke PEUGEOT, ki je aktivno osredotočena na optimistično in izjemno zaželeno prihodnost. Za PEUGEOT sta besedi avtonomen in električen sinonima za še bolj intenzivne emocije. Dolgčas ne bo nikoli zapisan v genih znamke Peugeot.

BREZKOMPROMISNI GT

Ponuditi tako bogate estetske, tehnološke in virtualne izkušnje v tako kompaktnem kupeju je bilo vodilo ekipe oblikovalskega oddelka PEUGEOT skozi celotno trajanje projekta. Ta realnost z vidika prostornine in razmerij daje vozilu PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT moč in mu omogoča poosebljati ambicije znamke PEUGEOT s tako zelo modernim pristopom in s toliko energije.

VIRTUALNO DOŽIVETJE

Z enim samim ciljem: da bi se dobro počutili v svojem vozilu ne glede na način vožnje in ravno tako udobno kot pri sebi doma. Subtilna soočenja visoko tehnoloških elementov in plemenitih materialov.

ISKANJE ČASA

S konceptom PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT želi znamka PEUGEOT okrepiti in izboljšati 100 % avtonomne, električne in povezljive izkušnje v vožnji.

 

Voznikovo mesto Responsive i-Cockpit je bilo nadgrajeno, da lahko svojim gostom ponuja virtualno vožnjo, ki se posebej prilagaja vsakemu od štirih razpoložljivih načinov.

V današnjem okolju, v katerem smo ves čas preveč stimulirani, je imeti čas zase verjetno najbolj dragocena dobrina.

Ob avtonomni vožnji boste uspeli najti čas zase in si v notranjosti vozila privoščiti nova doživetja.

ŠTIRJE NAČINI VOŽNJE

PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT ponuja štiri načine vožnje, odvisno od razmer v prometu ali razpoloženosti voznika.

V avtonomnem načinu vožnje se prilagaja tudi konfiguracija notranjosti PEUGEOTA e-LEGEND CONCEPT po zaslugi tehnologije za krmiljenje volana "by wire" se volan umakne pod zvočni pult in tako popolnoma sprosti pogled na 49-inčni zaslon, prednja sedeža se preklopita, bočna naslona za roke se izstavita samodejno in sprostita dostop do velikega odlagalnega mesta in do površine za indukcijsko polnjenje pametnega telefona, do glavnih stikal je možno dostopiti prek sredinske konzole, ki je integrirana v voznikov sedež.

 

Potniki lahko zatem uživajo v svoji najljubši prostočasni dejavnosti: igranje video igrice ali ogled filma, in sicer ali na ukrivljenem sredinskem zaslonu ali na obeh zaslonih, ki sta integrirana v senčnik.

100 % ELEKTRIČNI POGONSKI SKLOP

PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT, ki je popolnoma vključen v znamkino realistično vizijo o energetskem prehodu, poganja 100 % električni pogonski sklop.

Z akumulatorskimi baterijami z močjo 100 kWh motor razvije 800 Nm navora in 340 kW moči, ki se razporedi na vsa štiri pogonska kolesa. Zahvaljujoč temu nivoju zmogljivosti je moč prevoziti od 0 do 100 km/h v manj kot štirih sekundah in doseči maksimalno hitrost 220 km/h. Doseg znaša 600 km po preizkusnem postopku WLTP, od tega je 500 km dostopnih po preteku 25 minut, koliko traja hitro polnjenje.

PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT goji miselnost o ničnih tehnoloških omejitvah in ponuja indukcijsko polnjenje.

POVEZLJIVA IN ZVOKOVNA POTOPITEV V VIRTUALNI SVET

V partnerskem sodelovanju s podjetjem SOUNDHOUND Inc.®, vodilnim na področju tehnologij umetne inteligence, PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT ponuja osebnega pomočnika z glasovnim upravljanjem, ki je prilagojen avtonomni vožnji.

Z enim samim stavkom lahko voznik spremeni svoj način vožnje, posluša skladbe s svojega priljubljenega seznama ali pa odpre oziroma zapre električno vodena vrata svojega vozila.

Sistem odgovori z digitalnim glasom Gillesa Vidala (direktor oblikovanja PEUGEOT) in zajema 17 jezikov!

Različica tega sistema, ki bo prilagojena vozilom iz serijske proizvodnje, bo za produkte znamke PEUGEOT na voljo čez dve leti.

 

PEUGEOT in FOCAL se skupaj pripravljata na poslušanje v prihodnosti, s kombiniranjem zahtev in inovacij, da bi dosegla edinstvene zvočne izkušnje.

Akustična arhitekturna zgradba FOCAL® zagotavlja optimalno širitev zvoka, ne glede na vir predvajanja.

Sistem, ki napoveduje prihodnost vgrajenega zvoka je vgrajen tudi v konceptno vozilo PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT, vendar je bil zanj posebej zasnovan in ponuja dve inovativni zvočni funkciji:

"mapping", ki na primer omogoča pošiljanje sporočil o navigaciji izključno vozniku, medtem ko ostali potniki poslušajo glasbo,

"zoning", ki omogoča popolnoma individualno izbiro vsebin, tako da se lahko čisto vsak potnik obda s svojim zvočnim "mehurčkom" brez vzajemnih motenj.

ATLETSKI IN SENZUALEN VIDEZ


PEUGEOT dokazuje, da lahko tudi hiper tehnološko vozilo vsebuje lastnosti zaželenega vozila.

 

Dejstvo, da je bila za avtonomno vozilo izbrana karoserijska različica kupe, zagotavlja še bolj intenzivne vozniške izkušnje z uporabo nadvse modernih zapovedi. Pred kratkim vpeljane nove električne konstrukcijske osnove odpirajo oblikovalcem vrata do številnih možnosti, saj so s tem odpravljene vse tehnične omejitve pogona z motorjem z notranjim zgorevanjem.

 

Da bi uspel uokviriti svojo tehnološko vizijo, PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT črpa energijo iz zapuščine znamke. V nekaj besedah, reinterpretira pomembne teme stilske zasnove zabavnega vozila, to je kupeja 504 Coupé: z lahkotno, atletsko, izklesano in senzualno obliko karoserije ter kabino, ki se v loku nagiba proti zadnji premi in je pridobila velike steklene površine.


Na prednjem delu pogled vozila prepoznamo po zaslugi svetlobnega podpisa s tremi levjimi kremplji in dvema moduloma, ki spominjata na štiri žaromete modela 504 kupe.

Tehnični sklop se nahaja pod žarometoma in zajema vse funkcije za pomoč pri vožnji.

Celotna prednja maska je ujeta med prednjima blatnikoma in je razdeljena na dva dela z nosilcem iz črnega aluminija, to je zapuščina odbijačev iz kromanega nerjavnega jekla.

 


Tudi zadnja vizualna signatura je značilna za PEUGEOTOV izbor vozil ter ima prav tako tri levje kremplje in visoko tehnološko končno obdelavo.

Tretja zavorna luč, ki je umeščena v zgornji del zadnjega stekla, se razteza čez celotno širino stekla z večletvenim sklopom, ki odseva v njej.

 

Bočne površine so razporejene v tri različne sklope, kot sta zlasti podaljšek tehnične platforme na spodnjem delu in velika zastekljena površina po navdihu kombinacije pločevine/stekla PEUGEOTA 504 Coupé. Velike steklene površine prepuščajo v potniški prostor PEUGEOTA e-LEGEND CONCEPT obilo svetlobe. Blatniški koši so izklesani kot negativna slika, na prednjem blatniškem košu pa je odprtina za zrak. Celoto poudarja kovinski lok, ki obdaja bočna stekla in poveličuje steklo na prtljažnih vratih, obdano z okvirjem in fasetami. Pod zadnjim vogalnim steklom že od zunaj opazimo zaslon, na katerem se uporabniku še pred zagonom prikažeta individualizirano pozdravno sporočilo in nivo napolnjenosti. Poleg tega osebe izven vozila opozori, da vozilo vozi v avtonomnem načinu. Kljuka za odpiranje vrat na dotik je domiselno skrita v zadnje vogalno steklo.


Karoserija je odeta v izjemno intenzivno sivo barvo z odtenkom šampanjca.

Barva se glede na zunanjo svetlobo preliva od bleščečega kroma, ki odseva čisto vso okolico, pa vse do spoliranega kovinskega videza z bronastim odtenkom.

Uporabljeni postopek je podoben tistemu, ki jih za svoje stekleničke uporabljajo najbolj znani parfumerji.

 


Kolesa so opremljena z 19-palčnimi platišči in s pnevmatikami MICHELIN® dimenzij iz velike serijske proizvodnje.

Realnost in kredibilnost.

ODLIČNI MATERIALI


Da bi jim uspelo ponuditi eleganten in svetel potniški prostor, so se oblikovalci odločili za tople materiale, pri čemer so v uravnoteženi meri uporabili tudi hladen digitalni material: kontrast glede na brezglavo dirko do vsega digitaliziranega.

 

Veliki povratek žameta! Svileni žamet, ki ga zaradi svilenega in zelo prijetnega otipa uporabljajo za najbolj plemenite namene, je premeteno pomešan z moderno tehnično dovršeno pletenino, ki na področju dekoracij nudi več svobode. Pletenino digitalno stkejo posebej za PEUGEOTA e-LEGEND CONCEPT iz svetleče niti, ki spominja na barvni odtenek žameta. Tovrstni material je na voljo tudi za PEUGEOTA 3008 ali 5008.

 

Zgornje dele in okvirje vrat je iz lesa paldao izdelal naš partner HERVET MANUFACTURIER®. Eksotičen les, ki izhaja iz obnovljivih gozdov, močno spominja na pohištvo iz 60-let prejšnjega stoletja, ko sta bila v modi palisander ali ebenovina. Temne vene lesa izpostavijo turkizno modro barvo na sedežih in tleh. Moderna interpretacija lesa je na voljo za armaturne plošče izvedenk GT vozil PEUGEOT 3008, 5008 in 508.

VIRTUALNE IN TOPLE EMOCIJE

Z enim samim ciljem: da bi se dobro počutili v svojem vozilu ne glede na način vožnje, ravno tako kot pri sebi doma. Subtilna soočenja visoko tehnoloških elementov in plemenitih materialov.

 

Digitalni materiali (ali digitalna interpretacija pravih materialov) so razpršeni po celotnem potniškem prostoru in razdeljeni v dva velika tematska sklopa: črtaste mreže, ki spominjajo na bron, ali omrežje linij, ki imitirajo les za pohištvene elemente. Omenjeni material se predvaja na 16 zaslonih različnih velikosti, kot je na primer 49-palčni ukrivljeni zaslon pod zvočnim pultom obrnjen k potnikom, 29-palčni v vratih ali 12-palčni v vsakem senčniku. Digitalnemu materialu je bila posvečena poglobljena študija z namenom, da bi se idealno prilegal in ujemal s potniškim prostorom. Prek sredinske konzole je možno dostopiti do glavnih upravljalnih stikal za vožnjo, in sicer prek vrtljivega gumba in 6-palčnega zaslona na dotik. Levo od volana se nahaja sklop digitaliziranih klavirskih tipk, ki jih delimo na kontekstualna in nastavljiva stikala, odvisno od načina vožnje.

 

Dizajn sedežev v obliki črke H in vertikalne oblazinjene obloge so nastale po navdihu PEUGEOTA 504 Coupé: večji volumen in hkrati najbolj kompaktne mere, kot je možno, "fit udobje", ki hkrati zagotavlja udobje in stimulativno oporo po zaslugi uporabe spominske pene (podobno kot po meri ukrojena obleka). V sedež integrirani vzglavniki segajo počez, so nastavljivi ali celo popolnoma odstranljivi.

 

Voznikovo mesto Responsive i-Cockpit® je pridobilo vse prednosti PEUGEOTA i-Cockpit®, značilnega za modele znamke PEUGEOT. Zajema zlasti instrumentno ploščo v višini oči s tremi merilniki in ultra kompakten volan.

 

Virtualne izkušnje in individualizacijo podobe potniškega prostora dodatno poudari osvežilec zraka, ki vozilo nadišavi. EX-NIHILO® je za PEUGEOTA e-LEGEND CONCEPT razvil dve posebni dišavi.