Samodejni menjalnik EAT8: prilagodljiv in ekonomičen

Peugeot je lansiral svoj novi 8-stopenjski samodejni menjalnik EAT8, s katerim bodo postopoma lahko opremljena vozila z dizelskim motorjem BlueHDi in bencinskim motorjem PureTech.

NIŽJA PORABA IN UDOBJE

/image/53/1/peugeot-308-2017-057-fr.467531.jpg

Nov samodejni menjalnik EAT8i lahko v primerjavi z menjalnikom EAT6 porabo goriva zniža za do 7 % po zaslugi:

  • izboljšanega izkoristka z razširitvijo območja delovanja sistema Stop & Start do 20 km/h in prehoda na osem prestav;
  • uvedbe posebnega načina ECO s preklopom v prosti tek (v razponu od 20 do 130 km/h);
  • nižje teže in večje kompaktnosti.

Menjalnik EAT8 med svojim delovanjem zagotavlja obilo voznega udobja po zaslugi bolj udobnega spreminjanja prestav na ravni premium vozil, ki ga omogočajo optimizirane izmenjave navora med motorjem in menjalnikom in prehod na osem prestav. S prehodom na osem prestav je bilo možno omejiti poskoke vrtljajev motorja pri vsakem prestavljanju. Nov menjalnik EAT8 vsakodnevno zagotavlja zares vrhunsko udobje v vožnji med speljevanjem in ob izvajanju manevrov med parkiranjem.

INTUITIVNA RABA IN ERGONOMIJA

/image/53/0/peugeot-308-0905prod-301.467530.jpg

Nov način upravljanja samodejnega menjalnika Shift and Park by Wire je nadvse enostaven za uporabo ter povsem intuitiven po zaslugi ergonomsko zasnovanega električnega stikala. Z obvolanskima ročicama je možno prestave spreminjati tudi ročno, pri čemer pa se samodejna funkcija ne izklopi.

FIz varnostnih razlogov se funkcija Park samodejno vklopi, takoj ko se delovanje motorja prekine.

Upravljanje smeri vožnje odslej poteka samodejno med uporabo sistemov za pomoč pri vožnji Park Assist ali prilagodljivega tempomat s funkcijo Stop, in to brez kakršnegakoli voznikovega posredovanja.