ERGONOMSKA VOŽNJA ZAHVALJUJOČ PEUGEOTOVEM i-COCKPIT®

/image/46/7/peugeot-508phev-2019-003-fr.716467.jpg

PEUGEOT i-Cockpit®: inovativna zasnova voznikovega mesta

Vožnja s PEUGEOTOM je bila od nekdaj razburljiva izkušnja. Na področju podvozja in lege na cesti znamki Peugeot ni več treba dokazovati njenega strokovnega znanja. Občutki za volanom so poživljajoči in razveseljujejo voznika. Da bi mu uspelo pri raziskovanju osnovnih užitkov prodreti še dlje, PEUGEOT že več let vodi temeljit razmislek o voznikovem mestu z namenom, da bi ponudil najboljše avtomobilske izkušnje.

Rezultat omenjenih raziskav je inovativen koncept razporeditve notranjosti PEUGEOT i-Cockpit®.

Zajema naslednje osnovne elemente

/image/96/0/peugeot-5008-2016-197-fr.275960.jpg

Kompakten volan

Kompakten volan, ki poenostavi krmiljenje in zagotavlja več užitkov v vožnji. S takim volanom postane vožnja prava igra oziroma logično dejstvo. Roke morajo biti manj razširjene, razpon gibov med izvajanjem manevrov je veliko manjši, zaradi česar se lahko voznik odziva hitreje in bolj okretno, hkrati pa je lahko med vožnjo v bolj sproščenem položaju.

/image/95/8/peugeot-5008-testdrive-1302tc064-v2.275958.jpg

Instrumentna plošča v višini oči

Na instrumentni plošči v višini oči so podatki zbrani v višini voznikovih oči, zaradi česar mu ni treba odmakniti pogleda s cestišča in se lahko osredotoči na smer vožnje. Ergonomski položaj, ki ga omogoča volan manjših dimenzij, pripomore k večjemu udobju in manjši utrujenosti voznika. Opremljena je z digitalnim zaslonom HD, ki ima še več konfiguracij in grafičnih animacij.

/image/95/9/peugeot-3008-2016-229-fr.275959.jpg

Velik zaslon na dotik

Na velikem zaslonu na dotik so na intuitiven način prikazana vsa upravljalna stikala za udobje (avtoradio, klimatska naprava …), ki omogočajo naravno krmiljenje celotne opreme vozila.

PEUGEOT i-Cockpit® ima trinivojsko ergonomsko zasnovano zgradbo za zagotovitev brezhibnega udobja med vožnjo.

  • Oči: nemudoma opazne informacije so preudarno umeščene v voznikovo vidno polje, tako da mu pogleda ni treba odmakniti s cestišča.
  • Roke: vsi materiali so prijetni na otip, razmaki so minimalni, spoji natančni, stikala na dotik in tudi fizična stikala so premišljeno umeščena. Prestavna ročica samodejnega menjalnika EAT8 Shift and Park by wire je intuitivna in ergonomska. Obvolanski prestavni ročici omogočata natančno ročno spreminjanje prestav, pri čemer pa je vedno na voljo tudi samodejna funkcija.
  • Telo: potniški prostor je oblikovan kot kokpit, ki obdaja potnike. Prednja sedeža nudita vrhunsko udobje in odlično oporo.

Tehnološko napredni PEUGEOT i-Cockpit® nove generacije

PEUGEOT i-Cockpit® je na vseh področjih izboljšana verzija osnovnega. Kakovostnejši videz, tehnološko še bolj dovršena zasnova, izboljšana povezljivost, večja intuitivnost in stopnjevano igranje na čustva in individualizacijo podobe, ki udejanja PEUGEOTOVO notranjost današnjega in jutrišnjega dne.

Peugeot 3008 in Peugeot 5008 vas s svojim novim voznikovim mestom Peugeot i-Cockpit® vabita k odkrivanju stoodstotno digitalnega okolja, ki je opremljeno z 8-palčnim kapacitivnim zaslonom na dotiki ter s po meri nastavljivimi in prilagodljivimi digitalnim prikazovalnikom v višini oči, ki je umeščen nad kompaktnim volanom z integriranimi upravljalnimi stikali in električnim samodejnim menjalnikomi.

V tem visokotehnološkem vozilu boste vse ključne informacije za vožnjo imeli pred očmi na velikem, visoko umeščenem 12,3-palčnem zaslonu, ki je nastavljiv in prilagodljiv po meri.i

PEUGEOT 3D i-Cockpit®

Varnost je dosegla še nikoli videno raven.

Peugeot 3D i-Cockpit

Tako kot pri vseh voznikovih mestih PEUGEOT so vse potrebne informacije v voznikovem vidnem polju. PEUGEOT i-Cockpit® 3D, ki je bil premierno na voljo z vozilom PEUGEOT 208, je zares prava inovacija in svetovna premiera v tem avtomobilskem segmentu. Odvisno od izvedenke, se na instrumentni plošči PEUGEOT i-Cockpit® 3D informacije prikazujejo v obliki holograma kot pri lovskih vojaških letalih. Prikazi so dinamični in animirani: podatki se približujejo voznikovemu vidnemu polju glede na stopnjo pomembnosti ali kritičnosti, s čimer se odzivnost skrajša za približno pol sekunde. Poleg tega z vseh vidikov občutno izboljša vožnjo: učinkovitost, udobno prebiranje informacij.

Na sredini armaturne plošče je umeščen zaslon na dotik z veliko 10-palčno diagonalo (odvisno od izvedenke). Upravljamo ga lahko neposredno s stikali na dotik, ki se nahajajo poleg klavirskih tipk (Toggle Switches) in tudi prek nove funkcije za glasovno izbiranje.

Nesporen komercialni uspeh

Peugeot i-Cockpit

PEUGEOT i-Cockpit® je bil serijsko lansiran skupaj z vozilom PEUGEOT 208 prve faze v začetku leta 2012, prvič pa je bil razkrit leta 2010 s konceptnim vozilom SR1. Danes je že prava prodajna uspešnica, saj je prepričal že več kot pet milijonov kupcev po celem svetu. Uveljavil se je kot prepoznavni znak znamke in pomembna sestavina njenega genetskega zapisa.

  • Danes je večina osebnih vozil iz prodajnega programa PEUGEOT opremljena z voznikovim mestom PEUGEOT i-Cockpit®: 208 in 2008 / 308 in 308 SW / RIFTER / 3008 in 5008 / 508 in 508 SW.

Arhitekturna zgradba voznikovih mest PEUGEOT vam potrebne informacije prikazuje neposredno v smeri vašega pogleda. Ne bo vam več treba odmakniti pogleda s cestišča! V kombinaciji s kakovostnim in natančnim podvozjem voznikovo mesto PEUGEOT i-Cockpit® aktivno prispeva k užitkom v vožnji, ki jih pri naši znamki nadvse cenimo.

Zakaj to deluje?

Pri zasnovi voznikovega mesta PEUGEOT i-Cockpit® je potrebno upoštevati veliko pravil s področij ergonomije, vidljivosti in arhitekturne zgradbe. Vse skupaj lahko povzamemo z naslednjim vprašanjem: kako bi bilo možno vsem telesnim zgradbam zagotoviti udobno sedenje in jim ponuditi najboljšo možno vidljivost navzven?

Peugeotovi arhitekti so pri svojem delu upoštevali antropometrične podatke, zbrane iz številnih svetovnih raziskav. Ugotovljeno je bilo, da ni pomembna zgolj voznikova telesna višina. Upoštevati je treba razmerje med njegovim trupom in nogami. Nekateri ljudje imajo na primer trup daljši kot noge. Pri drugih pa velja ravno obratno ... Povprečen moški, visok 1,76 metra, ima trup dolg od 87 do 98 centimetrov! To pa neposredno vpliva na položaj njegovega vidnega polja.

Na podlagi antropometričnih podatkov je bilo mogoče preračunati položaje za nastavitev sedežev ali volana, in s tem okrepiti občutek zapredka ličinke ter optimalno izboljšati ergonomijo v vozilu ne glede na telesno višino voznika.