Avtomatski menjalnik

EAT8 avtomatski menjalnik

Avtomatsko ni dolgočasno!

Le kakšno bi bilo življenje brez daljinskega upravljalnika, pralnega stroja, dvigala in drugih avtomatiziranih rešitev, ki razbremenijo roke in noge ter olajšajo fizični napor? Gotovo ne bi bilo prijetno in zanimivo, predvsem pa manj udobno, časovno potratno in kdaj tudi povsem odveč. Avtomatizem lajša življenje, zakaj ne bi tudi vožnje?

Vsakič, ko se v prometni konici po polžje prebijam proti cilju, sem hvaležna prijatelju, ki me je uspel prepričati v nakup Peugeota s samodejnim menjalnikom. No, tudi ko lezem v kak klanec, zavijam na avtocesto ali prehitevam se mu v mislih prav rada zahvalim…

Peugeot i-Cockpit

Prej sem se kar malo bala vožnje skozi mesto in gneče povsod, saj so nešteta speljevanja, zaustavljanja in vmesna prestavljanja zahtevala kar nekaj dela in pozornosti, zdaj pa sem kot v centru dobrega počutja. Po mestu in tudi zunaj njega se vozim sproščeno in udobno, saj me avtomatika razbremeni dela s sklopko ter poskrbi za izbiro prave prestave - jaz le pritiskam na plin in zavoro, obe roki pa imam ves čas na volanu.

Moja vožnja je vedno tekoča ne glede na prometne razmere, cesto ali vreme, naj bom v mestni gneči ali na odprti cesti. Nič več cukanja ter poskakovanja v križiščih in krožiščih, vrtenja koles v prazno na mokri in spolzki cesti pa tudi vonjav po zažgani sklopki ali celo rahlo neprijetnih situacij, ko mi je pri zeleni luči na semaforju, ali ob speljevanju oziroma počasni vožnji na klancu prej sramotno ugasnil avto. Tudi pred prehodi za pešce in pri zavijanju desno zdaj ni več zadrege, ko nisem tako zelo rada ustavila oziroma se v miru prepričala v prosto pot, med vožnjo pa ni dileme, v kateri prestavi učinkovito voziti in kdaj prestaviti v višjo ali nižjo. Avtomatika mi kot kak potrpežljiv učitelj preprečuje razne vozniške napake in tako se ne more zgoditi, da bi v klanec speljevala s tretjo ali v ključnem trenutku z ročico menjalnika iskala pravo prestavo.

Čare in privlačnost samodejnega menjalnika odkrivam in cenim vsak kilometer, saj moja vožnja ni le sproščena ampak tudi bolj varna. Nič več ne razmišljam kaj in kako, le osredotočim se na vožnjo in druge udeležence v prometu ter prvič zares uživam za volanom. Če se mi zahoče, lahko prestavljam tudi ročno, s potiskanjem prestavne ročice naprej in nazaj ali vlečenjem “ušesk” za volanom.

Zdi se mi, kot da bi vozila formulo, seveda pa zna Peugeotov avtomatik na ukaz bolj športno prestavljati tudi sam.

Poraba? Nič večja kot prej. Na delovanje in drobovje samodejnega menjalnika se ne spoznam, ampak ob osmih prestavah ni vrag, da ne bodo elektronski možgančki vedno izbrali tisto pravo, v kateri vožnja ni le tekoča in varna, ampak tudi varčna in učinkovita. Samodejni menjalnik mi je res spremenil življenje na bolje :)

voznica
Peugeot avtomatski menjalnik