KAKO OČISTITI AVTO

KAKO OČISTIMO AVTO, KJER VIRUS LAHKO PREŽIVI TUDI VEČ DNI?

V času, ko se je zaustavilo javno življenje, je dosledno upoštevanje samozaščitnih ukrepov še naprej ključnega pomena za zajezitev novega koronavirusa. Poleg osnovnih higienskih ukrepov in socialne osamitve, ne smemo pozabiti, da se virus širi na različne načine in na površinah lahko ostane dalj časa. Tako kot mi, so tudi avtomobili nosilci bakterij in okužb. Čeprav je na voljo veliko informacij o splošni higieni, je manj specifičnih informacij o tem, kako se lotiti razkuževanja avtomobila. Da bi preprečili širjenje koronavirusa, v nadaljevanju predstavljamo nekaj nasvetov za razkuževanje avtomobila.

Vsakokrat ko se z avtomobilom odpeljemo v trgovino, službo, k zdravniku ali po drugih nujnih opravkih, je pomembno, da avtomobil razkužimo in tako zaščitimo naše zdravje. Torej ni pomembno le dosledno umivanje rok, vsakič ko sedemo za volan, iz njega lahko znova poberemo mikrobe, zato moramo očistiti tudi vse, česar se dotaknemo v avtomobilu.

OSREDOTOČIMO SE NA OBIČAJNE KONTAKTNE TOČKE VOZILA

Morda volan ni videti umazan, a je dokazano, da se na volanu in prestavni ročici skriva ogromno znoja, odmrle kože, kožne maščobe, nešteto bakterij in lahko tudi virus. Zato vsakokrat ko sedemo v avto, ga očistimo z razkužilnimi oziroma osvežilnimi robčki. Pri tem se izogibamo agresivnim alkoholnim raztopinam, ki lahko škodujejo usnju in drugim tkaninam. Poleg očitnih stičnih točk, kot so ključi, kljuka na vratih, ključavnica, volanski obroč, prestavna ročica, poskrbimo da bo čista tudi armaturna plošča, vsi gumbi, smerniki, varnostni pasovi, otroški sedež oziroma vse, česar se dotaknemo. Oblazinjenje nežno očistimo z uporabo mila in vode ali čistilom z majhno vsebnostjo alkohola, ki zmanjša učinek sušenja. Po čiščenju poskrbimo tudi za vlaženje z usnjenim balzamom.

Peugeot notranjost
Peugeot

Zunanjost avtomobila je manj dovzetna za prenašanje virusa, saj sonce skrajša njegovo življenjsko dobo. Kljub temu je dobro razkužiti ročaje vrat in druge zunanje točke dotika.

Po čiščenju avtomobila seveda poskrbimo še za temeljito čiščenje in razkuževanje rok, velja pa tudi, da se ne dotikamo oči, ust ali nosu, saj tako tvegamo možnost prenosa virusa.

ČISTILO LAHKO IZDELAMO SAMI

Pri čiščenju površin v vozilu se izogibajmo vodikovemu peroksidu in sredstvom, ki vsebujejo amonijak, saj lahko ta poškoduje površine. Najboljša izbira za čiščenje so krpice z mikrovlakni, dezinfekcijske krpice ali osvežilni robčki. Če le teh nimamo pri roki, uporabimo doma narejeno milnico, ki ji za večjo učinkovitost dodamo soda bikarbono, kis in eterično olje za lepši vonj.

Preprost recept za univerzalno čistilo in razkužilo:

V toplo vodo dodamo naribano milo, ki ga mešamo dokler se ne stopi. Nastane milnica, ki ji preden zavre, dodamo soda bikarbono. Mešanico odstavimo, da se ohladi in ji nato dodamo alkoholni kis in po želji eterično olje. Soda bikarbona v čistilu deluje antiseptično, medtem ko alkoholni kis razmasti in doda sijaj površinam v avtomobilu. Doma pa se lahko lotimo tudi izdelovanja razkužila. Za 100 mililitrov potrebujemo sterilno stekleničko z razpršilcem, 96 % etanol, aloe vero ter eterično olje po želji. V stekleničko nalijemo etanol (96 ml), dodamo aloe vera gel (3 ml) in eterično olje (1 ml).

PRIPRAVIMO KOMPLET ZA SAMOZAŠČITO

Svetujemo, da za vaš avtomobil pripravite majhen komplet, ki bo vseboval razkužilo, vlažilne robčke, masko in rokavice. Ta bo tako vedno pri roki za varno pot z avtomobilom v času pandemije. Z robčki boste hitro obrisali površine avtomobila, ob obisku trgovine pa bodo za zaščito pred morebitno okužbo služili zaščitna maska, rokavice in razkužilo.