Oddolgočasi dan

ODDOLGOČASI VSAKDAN

Poznaš tisti občutek, ko noč prehitro mine in zazvoni budilka? Njej je vseeno ali je jutro čudovito jasno ali pa zimsko megleno. Nekaj minut pozneje zazvoni še enkrat, in spet in spet. Nič ne pomaga - vstati bo treba. Namesto svežega jutra spet megla, kamor pogledaš mračni pogledi, v nadaljevanju dneva pa je komaj kaj boljše. Pa veš, kako malo je potrebno, da komaj čakaš na jutro in nov dan, ki bo vse prej kot običajen in dogločasen?

Ne, ne, v mislih nimam “čudežnega” smutija, beljakovinskih napitkov, superživil, posebnih kremic, joge ali teka za dobro jutro. Uvod v popoln dan se začne, ko ugledaš “njega” in že veš, da bo zanimivo in zabavno kjerkoli in ne glede na vse. On je tisti priljubljen in nič kaj dolgočasni prijatelj, ki se vedno prilagodi razmeram in razpoloženju, poskrbi za prijetno počutje in te varno popelje skozi dan tja pozno v noč. Ne v šoping k sosedom, ampak na njihovo okusno kavo, morda romantično opazovati pristanek letal ob toplem čaju in na koncu poiskati lušten kotiček, kjer gre sonce za obzorje? Adijo, dolgčas!

Peugeot 208

Trenutki kot v filmu

Peugeot 208

To ni samo še en avtomobil v poplavi bolj ali manj sive pločevine, s katerim se otopelo zapelješ do cilja, na dogodivščine pa niti ne pomisliš. Mali lev je drugačen, poseben, zanimiv in vpadljiv. Prav zalotim se, kako ga parkiranega najprej nekaj časa opazujem, preden se mu s ključem v žepu ali torbi približam in mi ob tem igrivo pomežikne ter odklene vrata.

Svet na ulici se zaradi njega vsakič dobesedno ustavi, počasi mi bo še nerodno. Ni ga namreč junaka ali junakinje, ki lahko pogled usmeri kam drugam, kakor vanj. Fina dama, starejši par, mamica z vozičkom, skupina študentov, poslovnež, moški za kavarniškim omizjem, tisti na bližnjem delovišču, celo mlada zaljubljenca za hip pozabita drug na drugega. Za volanom novega Peugeota 208 si zlahka predstavljate, kakšno je življenje slavnih in bogatih ali doživite občutke tistih v športnih ali dragih prestižnih vozilih.

Kot v filmu, le da je resnično!

Že danes v prihodnosti

Peugeot 208_novi

Šik francoz pri opaznosti res ne varčuje, tudi na modo in dizajn mahnjeni sosedje mu visoko dvigajo palec, najbolj radovedni pa si manejo oči ob pogledu v notranjost. Tam se prepletata visoka moda in futurizem, ki sliši na ime 3D i-Cockpit.

Za majhnim volanom, ki izvrstno sede v roke in pripomore k lahkotnemu upravljanju, se v višini voznikovih oči nahaja digitalna instrumentna plošča s futurističnim holografskim zaslonom 3D in nastavitvami po meri. Informacije o vozilu in voznih zmogljivostih se tako prikazujejo v dveh stopnjah, odvisno od pomembnosti in nujnosti (varnost, navigacija, po-moč na cesti), s tem pa se tudi do pol sekunde skrajša reakcijski čas.

V mestu, kjer vsi nekam brezglavo hitijo, pride še kako prav. S pritiskom na gumb si seveda lahko izbereš tiste informacije, ki jih želiš imeti ves čas prikazane - denimo povezljivo navigacijo 3D, ki te brezskrbno pripelje do okusnega espressa ali pa na konec sveta. Vse skupaj je videti zelo dobro, enako kot sredinska konzola z 10-palčnim zaslonom na dotik in finimi tipkami za upravljanje nekaterih najpogostejših funkcij.

Prijeten in varen sopotnik

Peugeot 208

V družbi atraktivnega 208 se kar množijo priložnosti za “kofetkanje” po mestu in prijetno družbo, čas pa prijetno leti. Še dobro, da zna kot kak gentleman odlično poskrbeti za udobje in varnost, če voznikov pogled preveč rad uhaja na osebo poleg in mu zato pade pozornost.

Pametni francoz k sreči pozna kar 11 različnih elektronskih pomagal, bližnje srečanje z drugim avtomobilom, pešcem ali kolesarjem bo preprečilo samodejno zaviranje v sili, pločevino med parkiranjem pa obvarovali sprednji in zadnji parkirni senzorji ter vzvratna kamera. V pomoč so še sistem za prepoznavo vozil v mrtvem kotu, sistem za prepoznavanje prometnih znakov in nadzor pozornosti voznika, 208 pa ponoči sam preklaplja med dolgimi in kratkimi žarometi. V prometni konici bonus točke prinese 8-stopenjski samodejni menjalnik, z vklopom radarskega tempomata in aktivnega pomočnika za držanje smeri pa se dvestoosmica pelje malodane sama. Energijo v nogah in rokah je le bolje porabiti za kaj bolj vznemirljivega, kot za pritiskanje na sklopko in poseganje po prestavni ročici med prvo in drugo prestavo.

Iskriv pobudnik vznemirljivih izletov

Peugeot 208

Dovolj mesta?

Ok, pojdimo skupaj na izlet, občudovat pristajanje letala in občudovati sončni zahod, v družbi vznemirljivega francoza bo gotovo lepo. Za pristanek letala je tako že vse pripravljeno - romantičnemu vzdušju se najbolje podata nežna glasba in izbrana rdeča ambientalna barva. Ali pa morda vijolična, rumena, zelena? Udobni sedeži, kontrastni šivi, fini in na otip zelo prijetni materiali ter odlična kakovost izdelave so ob sladki dilemi le še pika na i ugodju za volanom ali ob njem. Za dodobra prebujena čutila pa s tem še ni konec tretmaja. S tremi različnimi barvnimi temami in paketom za raznoliko ambientalno osvetlitev v osmih barvah se zna Peugeot 208 res imenitno prilagoditi razpoloženju.

Peugeot 208

Ko so oči po večurnem delu že nekoliko utrujene, jim na zaslonih prija zelena, ko sta telo in duh polna elana in energije bo prava rdeča, za posebne ali bolj svečane trenutke pa bo primerna modra osvetlitev instrumentne plošče in sredinskega zaslona.

Še en prijeten dan počasi jemlje slovo, ambientalno svetlobo spremenim v nežno rumeno in ob umirjenih ritmih pospremiva sonce za obzorje. Res drži, da ima vsak sončni zahod svojo posebno zgodbo… Avtocestne kilometre nazaj grede moj oddolgočaseni prijatelj premaguje uglajeno in dovolj tiho, da v mraku ne preglasi že bolj nežne glasbe, ki prihaja iz šestih zvočnikov, polni LED žarometi pa poskrbijo za pravi dan in razbremenijo oči.

Na parkirišču si ga znova ogledam. Da je zanimiv, drugačen in nič kaj dolgočasen z raznimi oblikovnimi elementi, poudarki in živimi barvami resnično sporoča že na daleč, tako v zgodnjem jutru kot tudi pozno ponoči. Nos ob veliki maski z emblemom leva namreč prinaša domiselno kombinacijo prednjih luči v obliki treh levjih krempljev in zob, zadek pa okrasno letev v črni barvi, ki povezuje zadnje luči. Te kombinacija obeh morebiti spomni na srce?

Oh, komaj čakam na novo jutro…

Peugeot 208