Novi motorji PEUGEOT PLUG-IN HYBRID

Novi motorji PEUGEOT PLUG-IN HYBRID

10.10.2018

PEUGEOT predstavlja svoje nove bencinske motorje s priključno hibridno tehnologijo (Plug-in Hybrid). Motorji iz najnovejše ponudbe se bodo pridružili obstoječim motorjem, ki so na voljo za PEUGEOTA 3008 ter nova PEUGEOTA 508 in 508 SW. Od jeseni 2019 dalje bo za novega PEUGEOTA 508 na voljo motor HYBRID, za PEUGEOTA 3008 pa motor HYBRID4 (štirikolesni pogon).

Vozniške izkušnje bodo tako še bolj intenzivne zaradi novih načinov vožnje, ki bodo ponujali še nikoli doživete užitke in občutja po zaslugi učinka načina ZEV na 100 % električni pogon, učinkovitost načina za štirikolesni pogon (HYBRID4), zmogljivost načina za športno vožnjo in vsestransko uporabnost v načinu Hybrid. Tehnologija je preprosta in intuitivna ter usmerjena v absolutno svobodno uporabo z vozili, ki so prilagojena za vožnjo na daljših razdaljah, po mestu ali izven njega. Omogoča svobodno izbiro med dvokolesnim in štirikolesnim pogonom, med 225 in 300 konjskimi močmi, med petvratno limuzino, izvedenko SW ali SUV.Za svobodno uporabo vseh štirih načinov vožnje.

TEHNOLOGIJA PLUG-IN HYBRID

PEUGEOT nam predstavlja svoj izbor motorjev PLUG-IN HYBRID: HYBRID in HYBRID4 sta na voljo v kombinaciji z bencinskim motorjem. Predstavljeni nabor naprednih tehnologij je možno kombinirati povsem enostavno in na povsem transparenten način za uporabnika.

Bencinski motor z notranjim zgorevanjem

Motor 1.6L PureTech je prestal predelavo, v okviru katere je prejel dodaten prednji elektromotor/generator in pa tudi specifično čelno ploščo za hlajenje. S tehnologijo HYBRID razvije 180 konjskih moči, v povezavi s tehnologijo HYBRID4 pa 200 konjskih moči.

Novi elektrificirani samodejni menjalnik

Motor PureTech je vgrajen skupaj z 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom e-EAT8 (Electric Efficient Automatic Transmission - 8 speeds), specifičnim za motorje PEUGEOT PLUG-IN HYBRID. V kombinaciji s tem menjalnikom elektromotor razvije na prednji premi 110 konjskih moči/80 kW. Za optimalne in neopazne prehode med električnim pogonom in pogonom na notranje zgorevanje ima motor namesto pretvornika navora, značilnega za različice z notranjim zgorevanjem, vgrajeno vlažno večlamelno sklopko. Vse naštete spremembe zagotavljajo 60 Nm višji navor za hitrejšo odzivnost.

Elektrificirana zadnja prema

Pri izvedenkah HYBRID4 je večtočkovna zadnja prema opremljena z inverterjem, elektromotorjem s 110 KM/80 kW in reduktorjem za štirikolesni pogon. Njena vgradnja ni imela nobenega negativnega vpliva na prostornost notranjosti.

Litij-ionski akumulator

Visokonapetostni akumulator z litij-ionsko tehnologijo (300 V) je nameščen pod sedeži v 2. vrsti tako pri izvedenki HYBRID kot tudi pri izvedenkah YBRID4.

Kapaciteta akumulatorja dosega 11,8 kWh (HYBRID) in 13,2 kWh (HYBRID4), kar je med najboljšimi na trgu. S tako kapaciteto je možno v načinu na 100 % električni pogon prevoziti do 50 kilometrov po ciklu WLTP (60 kilometrov po ciklu NEDC).

Da bi lahko maksimalno izkoristili vožnjo v popolnoma električnem načinu, se privzeto vklopi način pogona z ničnimi emisijami, vsakič ko stanje napolnjenosti akumulatorja to dopušča. V popolnoma električnem načinu je možno voziti s hitrostjo do 135 km/h, zatem pa nadzor prevzame motor z notranjim zgorevanjem.

Enostavno in hitro polnjenje akumulatorja

Akumulator se popolnoma napolni:

  • v 8 urah pri standardnem priključku (polnilnik 3,3 kW, 8 A),
  • v 4 urah pri zmogljivem priključku tipa Green’up® (polnilnik 3,3 kW, 14 A)
  • in celo v manj kot 2 urah na postaji Wallbox (opcijski polnilnik 6,6 kW, 32 A).

Okoli polnilnega priključka so razporejena svetlobna vodila, ki omogočajo enostavno in hitro odčitavanje stanja napolnjenosti. Po priklopu priključka vam barvne lučke prikazujejo napredek polnjenja. Loputa s priključkom za polnjenje je neopazno nameščena na zadnjem levem blatniku vozila (simetrično od lopute nalivne odprtine za gorivo). Polnilni kabel pa je možno enostavno pospraviti v za to namenjen prostor v podu prtljažnika.

Vozniške izkušnje obogatene z novimi emocijami

Vsak način vožnje je ekskluziven in ponuja različne izkušnje:

  • neslišna vožnja v načinu ZERO EMISSION na 100 % električni pogon,
  •  vzburljiva zmogljivost načina SPORT, ki mobilizira čisto vse načine energije,
  • vsestranska uporabnost načina HYBRID,
  • izboljšana pogonska moč v načinu 4WD (PEUGEOT 3008 HYBRID4),
  • način CONFORT, ki združi način HYBRID in udobje krmiljenega vzmetenja (novi PEUGEOT 508 HYBRID).

Vsi našteti načini omogočajo vožnjo v 100 % električnem načinu, odvisno od stanja napolnjenosti akumulatorja.

Nova funkcija Brake

Voznik se lahko odloči, da bo vklopil inovativno funkcijo "Brake" (zaviranje), ki upočasni hitrost vozila brez pritiska na zavorni pedal. Deluje kot zavora motorja in poleg tega omogoča še polnjenje akumulatorja, na primer med vožnjo po klancu navzdol. V načinu Drive je potrebno za vklop načina Brake zgolj potegniti nazaj prestavno ročico samodejnega menjalnika Shift and Park by wire. Ob drugem potegu pa funkcijo izklopimo.

Novo krmiljeno zaviranje

Da bi vozniku omogočil večjo avtonomijo med vožnjo v 100 % električnem načinu pogona, zavorni sistem z izjemno visoko energetsko učinkovitostjo i-Booster generira razpoložljivo energijo med zaviranjem ali upočasnjevanjem ob odmiku noge s pedala (tovrstna energija se pri motorjih z notranjim zgorevanjem običajno porazgubi). Sistem i-Booster vsebuje električno črpalko namesto vakuumske črpalke, ki jo imajo motorji z notranjim zgorevanjem.

Nova funkcija e-SAVE

Užitke v vožnji z električnim načinom, ko je le-ta možen, si lahko privoščite s funkcijo e-SAVE. Vozniku omogoča vnaprej predvideti premike, saj zanj rezervira avtonomijo v električnem načinu (10 km, 20 km ali celoten akumulator). Do funkcije je možno enostavno dostopiti prek posebnega menija e-SAVE na zaslonu na dotik. Ko si voznik funkcijo programsko nastavi, se mu prikaže na instrumentni plošči poleg avtonomije v kilometrih. Za aktiviranje vožnje v 100 % električnem načinu mora voznik v želenem trenutku zgolj izbrati način za nične emisije (Zero Emission) z izbirnim stikalom načinov vožnje.