Peugeot serija 200

Peugeot serija 200

90 let napredka in vizionarstva

Vsako obdobje je imelo svojega Peugeotvega velikana in če se zgodovina res ponavlja, potem smo na pragu novega "rjovečega" uspeha. Serija 200 je skozi bogato in kar 90-letno zgodovino postala sinonim elegance, praktičnosti in agilnosti malega avta, ki ima vse kar imajo veliki, obenem pa je model odlično poosebljal trende svojega časa.

V letu 1929 Peugeot začne z označevanjem svojih modelov s 3 številkami in tako poskrbi, da so vozila prepoznana po vsem svetu. Prva številka označuje razred, sredinska »0« predstavlja genetsko kodo znamke, zadnja številka pa označuje generacijo vozila. To označevanje uvede model 201, kot 201. projekt znamke Peugeot.

Leta 2012 je Peugeot prenehal s spreminjanjem oštevilčenja svojih modelov. Prva številka še vedno simbolizira razred, sredinska »0« (ali dvojna ničla) je seveda ohranjena, zadnja številka pa je sistematično ali “1” ali “8”. Prav zato je novi Peugeot 208 ohranil oznako predhodnika.

Uživaški življenjski slog, razkošje in napredek

Dvajseta leta prejšnjega stoletja veljajo za desetletje gospodarskega in industrijskega napredka, razuzdanih zabav, avanturizma, plesne revolucije in dekadence. Ker so obdobje zaznamovali vsesplošni razcvet in nore zabave, so jim v ZDA rekli "rjoveča 20-ta", v Franciji pa kar "nora leta". Vsakdanjik sta popestrila charleston in jazz glasba, modno sceno pa so krojile obleke z volančki in resicami ter klobuki in trakovi s perjem v laseh.

Tisti čas je zaznamoval tudi ultra moderen slog Art Deco, kjer so oblikovalci in umetniki stare motive kombinirali z geometrijskimi oblikami, ogledali, bleščečimi tkaninami ter srebrnimi, zlatimi in kromiranimi okvirji.

Dvajseta pa so bila tudi čas, ko so se začeli množično proizvajati in uporabljati radio, telefoni, avtomobili in potniška letala, za dodaten razcvet je poskrbela filmska industrija. Kinematografija je takrat ustvarila prve zvezde in osvojila ves svet, veljala pa je tako za obliko umetnosti kot tudi pionirko nove tehnologije.

zgodovina
Peugeot 201

Peugeot 201: Narejen z namenom, da traja.

1929-1937

V divja dvajseta, hitro gospodarsko in industrijsko rast ter izbruh potrošništva se je imenitno vklopil model 201, s katerim se je za francosko znamko začela nova doba. Kot prvi je namreč uvedel oštevilčevanje s tremi številkami in sredinsko ničlo, model 201 pa hkrati velja kar za predhodnika današnjega avtomobilskega segmenta B. Kot najbolje prodajani model znamke v predvojnem obdobju je med kupci požel zelo velik uspeh.

Pospremili so ga s sloganom “Peugeot je narejen z namenom, da traja”, avtomobil pa opremili s prednjimi kolesi s posamičnimi obesami, kar je bila velika novost pri serijskih vozilih. S pogonom na zadnji kolesi in tristopenjskim menjalnikom z vzvratno prestavo je njegova največja hitrost dosegla 80 km/h, za pogon pa je skrbel štirivaljni vrstni motor s prostornino 1.133 kubičnih centimetrov in 17 kilovati oziroma 23 konjskimi močmi.

Nad bliščem pade zastor, a le začasno

30ta

Že konec dvajsetih se je začela velika gospodarska kriza, ki je poskrbela za zaton zlatih časov. V 30-ih letih so glamur in razkošje zamenjali brezposelnost, revščina, lakota in družbeni nemiri. Drugače je bilo v filmih, ki so polni blišča in pravljičnosti prinašali sanje. Ljudje so radi zahajali v kinematografe, da bi pozabili na mračen vsakdanjik, kjer sta vladala revščina in varčevanje za vsako ceno.

Zategovanje pasu se je poznalo povsod, tudi v modi. Ženske so oblačila pogosto šivale same in to kar iz vreč, v katerih so domov prinesle razne potrebščine, sčasoma pa so te imele različne vzorce in teksture. Visoko pariško modo je zamenjala ameriška, slog je zato postal bolj konzervativen in preprost.

A kriza se je sčasoma polegla, v modi se pojavi čipka, prevladovati začnejo bolj imenitni materiali, kot je denimo svila, ob rdeči šminki pa se začnejo v lepotilnih salonih uporabljati prve umetne trepalnice. Na sceni se utrdi Coco Chanel, ki je še danes simbol za francoski luksuz.

Peugeot 202

Peugeot 202: Raketa iz Sochauxa

1938-1949

Velika gospodarska kriza ni zaustavila levjega pohoda, nasprotno, z modelom 201 jo je Peugeot uspešno prebrodil ter leta 1938 kupcem ponudil drugi opus “serije 200”. Peugeot 202 je bil izjemno priljubljen, poznan tudi pod imenom "raketa iz Sochauxa”. Kompakten avtomobil je namreč prevzel linije večjih Peugeotov 402 in 302 ter predvsem njihovo napredno tehnologijo. V reklamnih katalogih je bil oglaševan kot vozilo, ki si ga lahko privošči vsak Francoz. Spodnji del okrasne maske so krasile tri številke v barvah francoske zastave - v tistih časih je bila to prava domoljubna poteza.

Njegovo proizvodnjo je prekinila druga svetovna vojna, ponovno pa je stekla leta 1946 z izvedenko s hidravličnimi zavorami. Skupaj je bilo proizvedenih prek 100 tisoč primerkov s štirivaljnim vrstnim motorjem s prostornino 1.133 kubičnih centimetrov in 22 kilovati oziroma 30 konjskimi močmi. S pogonom na zadnji kolesi in tristopenjskim menjalnikom z vzvratno prestavo je največja hitrost modela 202 dosegla 100 km/h.

Čas tudi za rokenrol

Obdobje med drugo svetovno vojno in po njej je močno krojila politika, a sta hkrati silovito napredovali tudi znanost in tehnologija. Predstavljena so bila nova odkritja o zgradbi DNK, odkrili so inzulin, presadili človeško ledvico, ameriška družba IBM pa je na trg poslala prvi eletronski računalniški stroj. Do velikih sprememb je prišlo tudi na področju mode in glasbe. Ženske so se med vojno osamosvojile ter nosila tudi moška oblačila in čevlje, po njej pa so si znova zaželele in dobile eleganco in ženskost. Na sceno stopi Christian Dior, pri oblačilih prevladujejo usnje, žamet, pletenine, balerinke, elastične enodelne kopalke in seveda jeans. Če so kavbojke v 50. letih v ZDA veljale za delovno oblačilo, so v Evropi predstavljale nov življenjski slog.

V glasbi sta se pomešali črnska in belska kultura, glasba temnopoltih umetnikov je postajala čedalje bolj priljubljena pri belskem občinstvu. V 50. letih so se vplivi končno združili in izbruhnil je rokenrol, nov slog, ki je spremenil podobo popularne glasbe. Skladba Rock around the clock in Elvis Presley sta dokončno spremenila glasbeno sceno, za njeno širitev pa je bil zelo pomemben tudi razvoj tehnologije. Na trg je tako prišla prva mala plošča, lahke in trpežne pa je bilo mogoče učinkoviteje naložiti v džubokse.

40ta
Peugeot 203

Peugeot 203: Preporod in prvi dirkaški uspehi

1948-1960

Javnost niso osupnili le razni tehnološki dosežki, jeans in rokenrol, ampak tudi Peugeot 203. Oblikovalski oddelek francoske znamke je med mračnimi leti vojne in v času okupacije izvajal svojo dejavnost in se pripravljal na prihodnost, tako da je bilo leta 1945 že vse pripravljeno za lansiranje modela 203. Prvič so ga predstavili na avtomobilskem salonu v Parizu leta 1948 kot vozilo, ki je naznanjalo preporod in obnovo. Kupce je navdušil s svojo modernostjo in tehnologijo, znak leva na pokrovu motornega prostora pa je bil videti, kot da požira kilometre. Peugeot 203 je bil obenem prvi model znamke s tehnologijo samonosne karoserije ter pravo poosebljenje legendarnih in vzdržljivih Peugeotov, kot prvemu pa mu je uspelo preseči pol milijona proizvedenih primerkov.

Avtomobil se je udeležil tudi mnogih reli dirk, zmagal na dirki po Avstraliji leta 1953 ter leta 1954 v Monte Carlu v kategoriji 1,1- do 1,5-litrskih motorjev. Kupci so bili navdušeni tudi nad številom izvedenk, saj je bil na voljo kot petvratna limuzina, kabriolet, kupe, družinska in dostavna limuzina, mali nezastekljeni furgon, furgon in mali kamion. Opremljen je bil s štirivaljnim vrstnim motorjem s prostornino 1.290 kubičnih centimetrov in z 42 konjskimi močmi. S pogonom na zadnji kolesi in štiristopenjskim menjalnikom z vzvratno prestavo je njegova največja hitrost dosegla 115 km/h.

Zbogom tradicija

V šestdesetih letih so se spremembe na mednarodnem, socialnem in kulturnem področju začele dogajati tako hitro, da starejši niso več sledili vsem novotarijam. Tehnološki napredek je bil velik predvsem na področju raziskovanja vesolja, saj smo videli prvi vesoljski polet, velik razmah in uspehe je žela tudi kirurgija, Steve Wozniak in Steve Jobs pa sta izdelala Apple I.

Vzporedno z napredkom na vseh področjih so bili mladi v sporu z vsemi pogledi starejših. Za to je poskrbelo tudi uvajanje množičnih občil, kar je sprožilo revolucijo v književnosti, likovni umetnosti, glasbi in modi. Popularne glasbene skupine kot so The Beatles, The Rolling Stones, The Doors in druge so postale simbol mladih, pop art Andya Warhola je ustvarjal kult parodij, marihuana in kontracepcijska tabletka pa sta spodkopavali družbene in spolne tabuje.

Svet je zaznamovalo tudi naraščajoče hipi gibanje ter nora moda brez pravil in s kičastimi dodatki. Prva mini krila so sprožila revolucijo, pojavila so se tudi prosojna oblačila, vroče hlačke in “zgoraj brez”, razliko med spoli pa so kasneje zabrisali tesne hlače ter udobna in športna oblačila.

70ta

Peugeot 204: Pionir sodobnih modelov

1965-1976

Po zaslugi Peugeota je bilo pestro in zanimivo tudi v avtomobilizmu. Model 204 je tako spreobrnil tradicionalne zapovedi znamke: pogon na prednji kolesi, prvo francosko vozilo s prečno vgrajenim pogonskim sklopom, z blokom motorja v celoti iz lahke litine in menjalnikom, ki je bil nameščen neposredno pod motorjem, prednje kolutne zavore, štiri posamične obese,… Avtomobil je bil pravi pionir sodobnih modelov in prvi Peugeot masovne proizvodnje, na voljo kot petvratna limuzina, kabriolet, kupe, karavan ter mali furgon.

Na področju avtomobilskega športa je leta 1967 na afriškem safariju šest dirkalnikov 204 prišlo od starta do cilja, njihov dirkalnik pa je zmagal v kategoriji od 1000 do 1300 kubičnih centimetrov. Model 204 je bil proizveden v več kot 1,6 milijona primerkih in kar tri leta zaporedoma najbolje prodajano vozilo v Franciji, opremljen pa je bil s štirivaljnim prečno vgrajenim s prostornino 1.130 kubičnih centimetrov in s 43 kilovati oziroma z 58 konjskimi močmi. S pogonom na prednji kolesi in štiristopenjskim menjalnikom, ki je bil vgrajen pod blokom motorja, je njegova največja hitrost dosegla 140 km/h.

Peugeot 204

Ta nora 80. leta

Velika priljubljenost televizije in medijev ter videospoti in računalniki so v 80-ih letih prinesli nov slog življenja v domove ljudi. Sedenje ob radiu je postalo stvar preteklosti, v ospredju je bil MTV, ki je izstrelil mnoge glasbene zvezde, največja vzornika ob evforiji plesnih ritmov pa sta bila Madonna in Michael Jackson.

Aktualna scena pa ni vplivala samo na glasbo in stil oblačenja, temveč tudi na šport, avtomobile in drugo. Nobeno obdobje ni prineslo toliko eksperimentov in drznih trendov, kot prav osemdeseta. Dovoljeno je bilo praktično vse in vsaj na prvi pogled se je zdelo, da je bil osnovni recept bolj nor, ključ do uspeha.

Za pomembno prelomnico in pozneje razcvet je poskrbel IBM, ki je predstavil prvi model osebnega računalnika. IBM je namreč presodil, da ljudje poleg velikih računalnikov v podjetjih potrebujejo tudi manjše osebne, ki bodo prevzeli nezahtevna računalniška opravila in poskrbela tudi za zabavo. V domovih so se začeli pojavljati IBM-ovi računalniki in njegovi kloni, kot so bili računalniki podjetij Apple, Commodore in Sinclair.

80ta
Peugeot 205

Peugeot 205: Uspeh ob pravem času

1983-1999

Nora 80. leta je odlično izkoristil tudi Peugeot, saj je luč sveta ugledal model 205, verjetno najpomembnejši model te znamke. Kompakten avtomobil je imel odločilno vlogo v fazi vzpona znamke, kot prava prodajna uspešnica pa je uspel v nekaj letih še povečati priljubljenost znamke Peugeot na evropskih trgih. Izjemen uspeh je prišel ravno ob pravem času, k temu pa so pripomogle odlične vozne lastnosti in tehnologija, oglaševanje, ki ga je bil deležen in njegove zapeljive oblikovalske poteze.

V pestrem izboru vozil so bile na voljo petvratne in trivratne izvedenke z raznimi nivoji opreme, motorji in menjalniki, razne specialne serije pa sta dopolnila še kabriolet in športna različica Turbo 16. Model 205 je bil sprva opremljen z motorji s prostornino enega, 1,1 litra in 1,3 litra (ter močjo od 33 do 59 kilovatov oziroma od 45 do 80 KM) pa tudi z dizelskim motorjem, leta 1988 pa je Peugeot 205 pridobil novo generacijo sodobnejših motorjev in močjo 59 kilovatov (80 KM) ter petstopenjskim menjalnikom.

Za izjemen uspeh vozila 205 je bil zaslužen GTI, ki so ga kot vodilno izvedenko lansirali leta 1984 in s katero je Peugeot pridobil podobo mladostne in dinamične avtomobilske znamke. Nazivi svetovnega prvaka v reliju in zmage na reliju Pariz Dakar so bile zaslužne za to, da je 205 postal legenda, vse skupaj je imelo dodaten pozitiven vpliv na podobo znamke Peugeot in skupaj so jih naredili kar 5,3 milijona.

Informacijska revolucija

90. leta danes veljajo za skoraj legendarno obdobje, ki je prineslo veliko novega na sceno. Obdobje je zaznamoval velik napredek tehnologije, informacijska revolucija pa je ljudem dala veliko širino in postali so bolj prilagodljivi od starejših generacij.

Pojavili so se mobilni telefoni, internet, spletne trgovine in socialni mediji, družbene teme so zamenjale individualne zgodbe in mikropolitične vsebine, okrepila se je skrb za okolje, zabeležili smo vzpon pop kulture, moda pa je postala razigrana in pisana. Najbolj izstopajoči so postali neonski odtenki, široke hlače, superge, kariraste srajce in jeans jakne z našitki, moderno in dovoljeno pa je bilo skorajda vse. Dolgčas na raznih področjih prekinejo stvari in ideje, ki jih ljudje črpajo iz zgodovine ter ustvarjajo retro stil.

90ta
Peugeot 206

Peugeot 206: Vedno v užitek

1998-2006

Prehod v 21. stoletje je odlično izkoristil tudi Peugeot, ki je na trg poslal model 206, z več kot osem milijoni primerki pa ta velja za najbolje prodajano francosko vozilo. Malček je bil prava uspešnica tudi pri nas, nanj pa je bilo treba čakati tudi po pol leta. Peugeotovi oblikovalci, ki so začrtali njegovo obliko karoserije, so si prizadevali ustvariti inovativno in hkrati zapeljivo silhueto, ki bi pritegnila poglede in s svojo estetiko vzbudila emocije, načrt pa jim je več kot odlično uspel.

Veliki uspeh modela 206 po vsem svetu je dopolnil slogan družbe “Peugeot, da bo avtomobil vedno užitek.” Leta 1998 je bila predstavljena tudi mična izvedenka kupe-kabriolet, z reli različico 206 WRC pa je Peugeot posegel po naslovih svetovnega prvaka. Priljubljenost modela 206 je bila tako velika, da se je izven Francije njegova proizvodnja še kar nadaljevala, še leta 2016 so ga prodajali v Argentini in Kostariki.

Na krilih pametne tehnologije

Bolj kot kadarkoli prej je obdobje zaznamovala sodobna tehnologija. Apple je med drugim predstavil prvi tablični računalnik iPad. Ta se je hitro prijel na trgu, požel velik uspeh in bistveno spremenil navade ljudi, saj so lahko od takrat naprej vsebine spremljali na večjem zaslonu.

V to obdobje sodi tudi britanska kraljevska poroka desetletja, o kateri so izčrpno pisali vsi mediji, televizijski prenos pa si je ogledalo skoraj 23 milijonov ljudi. Glasbeno sceno je med drugim pretresel korejski glasbenik Psy z uspešnico Gangnam style. Refren pesmi je bil tako preprost, da so ga peli tudi tisti, ki niso imeli pojma o korejščini. Piko na i je dodal videospot, pesem je postala spletna senzacija in na platformi Youtube kot prva presegla magično mejo eno milijardo ogledov.

Moda je postala vse cenejša, modni cikli pa vse hitrejši. Največji izziv je pomenila ekološka moda, pravična trgovina ter uporaba materialov, ki ne ogrožajo ljudi in živali.

2000

Peugeot 207: Poln karizme in iskrivosti

2006-2012

Peugeot 207 je imel težko nalogo, saj je bilo izjemno uspešen model 206 kar težko nadomestiti. A pri Peugeotu niso vrgli puške v koruzo, avtomobil so v primerjavi s predhodnikom močno povečali in predstavili precej samosvoj model, ki je zgolj na videz črpal oblikovalske prijeme predhodnika. Zunanjost je bila na prvo žogo najbolj dovzetna za ženske poglede in imel je prav posebno dušo. Avtomobil so poganjali 1,4-litrski bencinski motorji s 55 in 66 kilovati oziroma 75 in 90 KM, novost pa sta bila dva 1,6-litrska turbo dizelska motorja z neposrednim vbrizgom goriva. Peugeot 207 je zabeležil nekaj več kot dva milijona proizvedenih primerkov.

Peugeot 207
Peugeot 208

Peugeot 208: Prvovrsten mali avtomobil

2012-2019

Peugeot je z modelom 208 želel vrniti slavo modela 206, zato je vanj vložil veliko truda in naredil prvovrsten majhen avtomobil. Peugeot je model 208 tako oblikoval s pristopom napredka in modernosti, z njim je meril na širok spekter kupcev in še posebej na mlajšo populacijo ter ženske. Avtomobil je zato odlikovala zelo privlačna in športna zunanjost, moderna je bila tudi notranjost.

Pozornost kupcev so pritegnili veliki zaslon na dotik in nenavadna postavitev merilnikov, na katere je voznik gledal prek majhnega volanskega obroča, namesto skozi njega. Zadovoljitev strogih varnostnih pogojev in cel kup moderne elektronike so dali dodatno težo avtomobilu, na voljo je bil z veliko izbiro motorjev, vključno z novim tricilindrskim, ki se pri Peugeotu pojavi prvič.

Uspešna zgodba serije 200 se leta 2020 nadaljuje tudi z novim modelom 208, ki nadaljuje Peugeotov preporod na vseh področjih. Je simbol mestnega življenja, hkrati pa bo s pridihom avanture, izboljšanim voznikovim mestom, najnaprednejšo tehnologijo in tudi motorjem na električni pogon spisal novo in uspešno poglavje v svoji bogati zgodovini.

Novi Peugeot 208 COTY