PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT

PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT

23.9.2018

PEUGEOT nam razkriva e-LEGEND CONCEPT. Vznemirljiva vizija o prihodnosti užitkov v vožnji se izraža v obliki zaželenega in legendarnega vozila. Ta projekcija avtomobila prihodnosti, ki je prevzel realne in radikalno moderne gabarite, poveličuje gene in eleganco iz zapuščine znamke PEUGEOT.

PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT se predstavlja na avtomobilskem salonu v Parizu 2018.

"Moderen kupe, ostre linije, ultra tehnološki arhetip avtomobilskih užitkov črpa svoje moči iz genetskega zapisa PEUGEOTA 504 Coupé. PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT nas ponese v bližnjo prihodnost in to popolnoma brez nostalgije. Udejanja namreč naš pristop do PEUGEOTOVEGA dizajna, ki se sooča z najnovejšimi tehnološkimi izzivi v avtomobilski industriji." Gilles Vidal, direktor oblikovanja PEUGEOT

Iskanje časa

PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT ponuja štiri načine vožnje, odvisno od razmer v prometu ali razpoloženosti voznika.

Dva avtonomna načina:

 • SOFT: daje prednost udobju potnikov. Projekcija na digitalne zaslone in prikaz informacij sta zmanjšana na minimum.
 • SHARP: za natančno in dinamično vožnjo z vozilom. Nudi možnost maksimalnih možnosti za vzpostavitev povezave z digitalnimi dejavnostmi (družbena omrežja, elektronski organizator ipd.).

V avtonomnem načinu vožnje se prilagaja tudi konfiguracija notranjosti PEUGEOTA e-LEGEND CONCEPT:

 • po zaslugi tehnologije za krmiljenje volana "by wire" se volan umakne pod zvočni pult in tako popolnoma sprosti pogled na 49-inčni zaslon,
 • prednja sedeža se preklopita,
 • bočna naslona za roke se izstavita samodejno in sprostita dostop do velikega odlagalnega mesta in do površine za indukcijsko polnjenje pametnega telefona,
 • do glavnih stikal je možno dostopiti prek sredinske konzole, ki je integrirana v voznikov sedež.

Potniki lahko zatem uživajo v svoji najljubši prostočasni dejavnosti: igranje video igrice ali ogled filma, in sicer ali na ukrivljenem sredinskem zaslonu ali na obeh zaslonih, ki sta integrirana v senčnik.

Dva ročna načina:

 • LEGEND: način "cruising", povzet po treh merilnikih modela 504 Coupé in prikaz digitalno obdelanega lesa za raznih zaslonih,
 • BOOST: dinamična in stimulativna vožnja po zaslugi zmogljivega električnega motorja. 180° virtualna izkušnja s projekcijo ceste na enem samem velikem zaslonu.

Povezljiva in zvokovna potopitev v virtualni svet

V partnerskem sodelovanju s podjetjem SOUNDHOUND Inc.®, vodilnim na področju tehnologij umetne inteligence, PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT ponuja osebnega pomočnika z glasovnim upravljanjem, ki je prilagojen avtonomni vožnji. Z enim samim stavkom lahko voznik spremeni svoj način vožnje, posluša skladbe s svojega priljubljenega seznama ali pa odpre oziroma zapre električno vodena vrata svojega vozila.

Akustična arhitekturna zgradba FOCAL® zagotavlja optimalno širitev zvoka, ne glede na vir predvajanja. Sistem, ki napoveduje prihodnost vgrajenega zvoka je vgrajen tudi v konceptno vozilo PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT, vendar je bil zanj posebej zasnovan in ponuja dve inovativni zvočni funkciji:

 • "mapping", ki na primer omogoča pošiljanje sporočil o navigaciji izključno vozniku, medtem ko ostali potniki poslušajo glasbo,
 • "zoning", ki omogoča popolnoma individualno izbiro vsebin, tako da se lahko čisto vsak potnik obda s svojim zvočnim "mehurčkom" brez vzajemnih motenj.

Atletski in senzualen videz

Da bi uspel uokviriti svojo tehnološko vizijo, PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT črpa energijo iz zapuščine znamke. V nekaj besedah, reinterpretira pomembne teme stilske zasnove zabavnega vozila, to je kupeja 504 Coupé:

 • lahkotna, atletska, izklesana in senzualna oblika karoserije,
 • kabina, ki se v loku nagiba proti zadnji premi, je pridobila velike steklene površine.

Na prednjem delu pogled vozila prepoznamo po zaslugi svetlobne signature s tremi levjimi kremplji in dvema moduloma. Tehnični sklop se nahaja pod žarometoma in zajema vse funkcije za pomoč pri vožnji. Celotna prednja maska je ujeta med prednjima blatnikoma in je razdeljena na dva dela z nosilcem iz črnega aluminija, to je zapuščina odbijačev iz kromanega nerjavnega jekla.

Tudi zadnja vizualna signatura je značilna za PEUGEOTOV izbor vozil ter ima prav tako tri levje kremplje in visoko tehnološko končno obdelavo. Tretja zavorna luč, ki je umeščena v zgornji del zadnjega stekla, se razteza čez celotno širino stekla z večletvenim sklopom, ki odseva v njej.

Bočne površine so razporejene v tri različne sklope, kot sta zlasti podaljšek tehnične platforme na spodnjem delu in velika zastekljena površina po navdihu kombinacije pločevine/stekla PEUGEOTA 504 Coupé. Velike steklene površine prepuščajo v potniški prostor PEUGEOTA e-LEGEND CONCEPT obilo svetlobe. Blatniški koši so izklesani kot negativna slika, na prednjem blatniškem košu pa je odprtina za zrak. Celoto poudarja kovinski lok, ki obdaja bočna stekla in poveličuje steklo na prtljažnih vratih, obdano z okvirjem in fasetami. Pod zadnjim vogalnim steklom že od zunaj opazimo zaslon, na katerem se uporabniku še pred zagonom prikažeta individualizirano pozdravno sporočilo in nivo napolnjenosti.

Mere konceptnega vozila PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT (v mm):

 • dolžina: 4650
 • širina: 1930
 • višina: 1370
 • medosna razdalja: 2690

Kolesa so opremljena z 19-palčnimi platišči in s pnevmatikami MICHELIN® iz velike serijske proizvodnje. Realnost in kredibilnost.

Odlični materiali

Veliki povratek žameta! Svileni žamet je premeteno pomešan z moderno tehnično dovršeno pletenino, ki na področju dekoracij nudi več svobode. Pletenino digitalno stkejo posebej za PEUGEOTA e-LEGEND CONCEPT iz svetleče niti, ki spominja na barvni odtenek žameta.

Zgornje dele in okvirje vrat je iz lesa paldao izdelal naš partner HERVET MANUFACTURIER®. Eksotičen les, ki izhaja iz obnovljivih gozdov, močno spominja na pohištvo iz 60-let prejšnjega stoletja. Temne vene lesa izpostavijo turkizno modro barvo na sedežih in tleh.

Virtualne izkušnje in individualizacijo podobe potniškega prostora dodatno poudari osvežilec zraka, ki vozilo odišavi. EX-NIHILO® je za PEUGEOTA e-LEGEND CONCEPT razvil dve posebni dišavi.

Virtualne in tople emocije

Digitalni materiali (ali digitalna interpretacija pravih materialov) so razpršeni po celotnem potniškem prostoru in razdeljeni v dva velika tematska sklopa: črtaste mreže, ki spominjajo na bron, ali omrežje linij, ki imitirajo les za pohištvene elemente. Omenjeni material se predvaja na 16 zaslonih različnih velikosti, kot je na primer 49-palčni ukrivljeni zaslon pod zvočnim pultom obrnjen k potnikom, 29-palčni v vratih ali 12-palčni v vsakem senčniku. Prek sredinske konzole je možno dostopiti do glavnih upravljalnih stikal za vožnjo, in sicer prek vrtljivega gumba in 6-palčnega zaslona na dotik. Levo od volana se nahaja sklop digitaliziranih klavirskih tipk, ki jih delimo na kontekstualna in nastavljiva stikala, odvisno od načina vožnje.

Dizajn sedežev v obliki črke H in vertikalne oblazinjene obloge so nastale po navdihu PEUGEOTA 504 Coupé: večji volumen in hkrati najbolj kompaktne mere, kot je možno, "fit udobje", ki hkrati zagotavlja udobje in stimulativno oporo po zaslugi spominske pene (podobno kot po meri ukrojena obleka). V sedež integrirani vzglavniki segajo počez, so nastavljivi ali celo popolnoma odstranljivi.

100 % električni pogonski sklop

PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT, ki je popolnoma vključen v znamkino realistično vizijo o energetskem prehodu, poganja 100 % električni pogonski sklop. Z akumulatorskimi baterijami z močjo 100 kWh motor razvije 800 Nm navora in 340 kW moči, ki se razporedi na vsa štiri pogonska kolesa. Zahvaljujoč temu nivoju zmogljivosti je moč prevoziti od 0 do 100 km/h v manj kot štirih sekundah in doseči maksimalno hitrost 220 km/h. Avtonomija znaša 600 km po protokolu WLTP, od tega je 500 km dostopnih po preteku 25 minut, koliko traja hitro polnjenje. PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT goji miselnost o ničnih tehnoloških omejitvah in ponuja indukcijsko polnjenje.